Waarom zijn wij Vegan?

Vegan... Het lijkt wel een nieuwe hype, vooral in de steden in Europa en Noord Amerika zie je steeds meer hippe veganistische restaurantjes en cafe's. En in de meeste eetgelegenheden heb je tegenwoordig al wat veganistische keuzes. Vergeleken met 10 jaar geleden is dit een heel groot verschil. Toen werd je nog echt raar aangekeken, en wisten de koks vaak ook echt niet wat ze nou wel voor lekkers konden maken. Het is 

vegan, natuurlijk, en lokaal

Vegan. Al onze producten die je vind in onze winkel zijn veganistisch. Wij denken dat de meeste producten die wij dagelijks gebruiken veel diervriendelijker kunnen zijn. En diervriendelijk betekent dat je geen dier hoeft te doden om het product te kunnen produceren. Want waarom zou je überhaupt dierlijke producten willen hebben in je zeep, shampoo, of andere verzorgingsmiddelen? Dit is gewoon helemaal niet nodig. 

Natuurlijk. Zo dicht mogelijk bij de natuurlijk. Zonder toegevoegde troep. Geen slechte chemicaliën door de producten die je eet, gebruikt, of op smeert. Deze slechte, en onnatuurlijke producten worden vaak toegevoegd omdat ze goedkoop zijn. Alleen de natuur, waar wij ook onder vallen(!) lijdt hieronder. Het is verschrikkelijk ongezond om constant in aanraking te komen met deze ingrediënten. Dit willen wij op sfuso vermijden, wij gaan terug naar de echte producten, die gemaakt worden op een zo natuurlijk mogelijk manier. Zonder troep, en zonder rommel. 

Lokaal. Veel van de producten die je dagelijks gebruikt, en eet worden dichtbij huis geproduceerd. Alleen vaak worden deze uiteindelijk de hele wereld over gestuurd, en zijn de boodschappen die je thuis hebt staan alles behalve lokaal. Dit vaak ook alleen omdat het goedkoper is, en deze 'operationele systemen' zo gegroeid zijn. Maar wij proberen hier verandering in te krijgen, want het is natuurlijk beter voor het milieu om de producten zo lokaal mogelijk te houden.  

Is alles op Sfuso.com Vegan?

Al onze producten zijn vegan, er zitten geen dierlijke ingrediënten in onze producten. Punt.

Maar, en dit vinden wij erg lastig, bij sommige producten zijn indirect, soms heel erg indirect wel dieren bij betrokken. Of het nou is dat sommige dieren een, positieve, rol spelen bij bepaalde landbouw producten. Het is onmogelijk om nul impact te hebben om de natuur, en het welzijn van de insecten en dieren. Of het nou positief of negatief is. 

Ook is het zo dat bij bepaalde processen dierlijke producten worden gebruikt. Maar voordat u gelijk denkt ohhhh! maar dat is niet vegan, gaat dit om processen waarbij men zelfs mag zeggen dat het vegan is. 

Een voorbeeld is bij wijn, zelfs bij vegan wijn, en vooral de biodynamische wijnen worden er koe hoorns gebruikt. De koe wordt hiervoor natuurlijk niet geslacht, en de koe hoorn wordt heel erg lang gebruikt, en de koe hoorn komt ook niet in aanraking met de wijn. Maar toch! Het kan voor sommige veganisten toch een 'no go' zijn. Lees hieronder meer over vegan wijn. 

Moet iedereen vegan zijn?

Wij supporten de veganistische beweging, en denken dat het ook ongelofelijk belangrijk is voor de natuur, maar vooral ook voor het dierenwelzijn. Maar wij vinden ook dat iedereen recht heeft op haar eigen mening. Alleen willen wij laten zien dat met bijna alle boodschappen en verzorgingsproducten, het mogelijk is om goede, vaak kwalitatief betere plantaardige opties zijn. 

Is alles perfect vegan?

Dit is natuurlijk erg lastig en het simpele antwoord is nee. Bij het verbouwen van groenten bijvoorbeeld zullen altijd insecten en helaas ook dieren zijn die per ongeluk eronder lijden. Dit proberen wij zoveel mogelijk te minimaliseren, maar om insecten en dierenleed compleet en 100% te vermijden is praktisch onmogelijk. Of het nou bij het vervoer is waarbij insecten tegen de ruiten aankomen, of bij het verstoren van de habitat door de landbouw. 

Het gaat er juist om dat we zo veel mogelijk ons best doen om al het leed te vermijden, en wij het leed niet direct veroorzaken. Juist hiervoor zijn veganistische producten zo belangrijk.

Vegan Wijn

Dus veel mensen blijven me vragen stellen over veganistische wijn en vaak is de vraag 'is biologische wijn veganistisch?' of 'is veganistische wijn biologisch, maakt natuurlijke wijn het noodzakelijkerwijs ok voor veganisten' etc etc.

Dus hier is hoe het afbreekt.
Veganistische wijn betekent simpelweg dat de wijn geen enkele bewerking heeft ondergaan waarbij producten van dieren zijn betrokken. Het belangrijkste proces is het klaren (een soort klaring voor zwaar gebruik) met behulp van wat vislijm wordt genoemd, een product dat is afgeleid van de gedroogde zwemblazen van vissen. In het verleden was de vis steur (beluga Steur, zoals de kaviaar, dat moet voor de champagnes zijn geweest) maar tegenwoordig gebruiken ze de blazen van kabeljauw. Dit klinkt niet alleen allemaal behoorlijk walgelijk, maar dit proces is duidelijk een absoluut nee voor veganisten. Andere veel voorkomende klaringsmiddelen zijn onder meer gelatine afkomstig van beenderen, huiden, huiden enz. Van dieren, caseïne afkomstig van melk, chitosan afkomstig van garnalen, en ei-albumine afkomstig van eh ... eieren. In het verleden gebruikten ze zelfs gedroogd bloedpoeder afkomstig van overleden alcoholisten, maar die praktijk stierf eind jaren 80 uit!

De meeste conventioneel gemaakte wijnen krijgen een klaring, maar niet alle wijnen krijgen een klaring van dierlijke producten en kunnen dus toch als veganistisch worden aangemerkt. Een veganistische wijn is echter absoluut niet noodzakelijk een natuurlijke of biologische wijn, in feite zullen de meeste conventionele veganistische wijnen die hun veganistische kwalificaties verkopen verre van natuurlijk zijn in de rest van hun productie.

Aan de andere kant van de medaille zijn natuurlijke wijnen niet per se veganistische wijnen, maar hoogstwaarschijnlijk wel.

Natuurlijke wijnen zijn in de meeste gevallen niet-geklaard, omdat klaring de neiging heeft om veel van de natuurlijke componenten van de wijn te verwijderen die uiteindelijk bijdragen aan de smaak, textuur en authenticiteit. Sommige wijnmakers die biologisch werken en wilde gisten gebruiken en in wezen natuurlijke wijn produceren, geven er misschien de voorkeur aan hun wijnen te verbeteren. De meeste natuurlijke wijnmakers zijn echter behoorlijk verantwoorde soorten en het is onwaarschijnlijk dat ze dierlijke producten gebruiken voor het klaren, waarbij ze de voorkeur geven aan zoiets als een op klei gebaseerd materiaal dat bentoniet wordt genoemd.

Er zijn hier echter veel grijze gebieden, vooral als het over biodynamische wijnen gaat. Biodynamische producenten gebruiken een speciale biologische bereiding in de wijngaard, bereiding 500 en 501 genaamd, die in feite koeienhoorns in de grond begraven. De hoorns zijn afkomstig van koeien die voor hun vlees worden geslacht. Uiteindelijk komt de koehoorn nergens in de buurt van de wijn en wordt hij gebruikt om biologische compost voor de wijngaard te produceren. Maar ik weet niet zeker of vurige veganisten al te blij zouden zijn met dit deel van de productie, ondanks het feit dat biodynamische wijn de meest natuurlijke en holistische methode is om wijn te produceren.

Ik weet niet zeker of ik dit voor iemand veel duidelijker heb gemaakt.

Dus voor alle veganisten die er zijn, is het het beste om contact op te nemen met uw wijnhandelaar en ervoor te zorgen dat ze hun producenten en klaring kennen. Soms worden veganistische wijnen als zodanig op de fles aangegeven, maar bij kleine ambachtelijke producenten is dat ook onwaarschijnlijk.

Opsommen: Niet alle biologische wijn is veganistisch. Niet alle natuurlijke wijn is veganistisch, maar is eerder veganistisch. Absoluut niet alle veganistische wijn is natuurlijke of biologische wijn en de twee dingen zijn niet bijzonder met elkaar verbonden. Biodynamische wijn is absoluut waarschijnlijk veganistisch bij het maken van wijn, maar dan begraven ze de hoorns in de grond, lastige.

Vegan Bier

Wanneer brouwerijen dierlijke ingrediënten aan hun bier toevoegen, doen ze dat meestal om te 'klaren'. Fijningrediënten zijn meestal plakkerige dierlijke producten. Twee van de meest voorkomende zijn vislijm (visblaas) en gelatine. Deze stoffen hechten zich aan zwevende deeltjes in de brouwtank, waardoor het filteren vóór het bottelen gemakkelijker en vollediger wordt.

Gelukkig verlaten brouwerijen geleidelijk het gebruik van dierlijke bijproducten voor klaring. Naarmate veganistische diëten blijven aanslaan, wordt het slecht voor het bedrijfsleven voor brouwers om hun bieren opzettelijk met deze stoffen te bederven. Deze trend, weg van op dieren gebaseerde klaringsingrediënten, werd onmiskenbaar in 2017, toen Guinness zijn beroemde Extra Stout-bier veganistisch maakte door nieuwe apparatuur te installeren in de belangrijkste brouwerij in Dublin.

Sommige bieren bevatten ook honing en - zeer zelden - melkproducten. De meeste landen stellen brouwerijen vrij van het naleven van de wetgeving inzake ingrediëntenetikettering. Dit resulteert in een situatie waarin klaringsingrediënten zelden op het etiket verschijnen.

Waar kan ik meer informatie vinden over Veganisme?

Wij raden de documentaires: Cowspiracy, Gamechangers, Earthlings, Forks Over Knives, Dominion, en What the Health aan. Er is ook genoeg informatie te vinden op allerlei websites. Pas wel op met de informatie en let goed op dat alle bronnen goed bekeken worden. Wij geloven dat een veganistisch dieet gezond is, maar zoals met elk dieet moet er goed op gelet worden dat alle benodigde voedingsstoffen wel in de juiste mate worden gegeten. 

sfuso.com is er ook voor niet vegans! Wij zijn er juist om veganistische producten te promoten, zodat mensen steeds beter bekend raken met veganistische producten, en waar deze productenten voor staan. Daarom ook dat wij juist ook zeggen dat onze producten niet alleen voor vegans zijn. Wij willen juist een zo breed mogelijk klantenkring, zodat er ook juist discussie en gesprekken kunnen ontstaan tussen alle partijen! 

Showing making procedure is a good way to guarantee product quality

Include a variety of different forms of content. Photographs and videos are particularly important because readers tend to be visual and want to see your product in action.

Heerlijke verse, lokale, en duurzame producten. 

Hieronder vindt u een kleine selectie van onze vegan producten. Make it easy to buy by eliminating stumbling blocks to purchase. Wij werken samen met The Soul Rocks, en zij maken heerlijke vegan chocolade truffels. Als je deze proeft vraag je je af waarom er überhaupt melkvet, of melkeiwit in chocolade wordt verwerkt... Ook hebben wij heerlijk verzorgingsproducten, waaronder van Loveli, Zeepziederij Borssenburg, en de Amsterdamsche Zeepfabriek. Wij zijn erg trots dat wij samenwerken met deze mooie bedrijven!

Vegan Chocolade Truffels Pistache
Vegan Chocolade Truffels Pistache
Vegan Chocolade Truffels Pistache
Vegan Chocolade Truffels Pistache
Vegan Chocolade Truffels Pistache

Vegan Chocolade Truffels Pistache

€6,50

Heerlijke vegan chocolade truffels van The Soul Rocks. Gemaakt in Amsterdam door een topchef die geen goede vegan chocolade truffels kon vinden. 7 Verschillende varianten. Allemaal een unieke smaakbeleving. Deze truffels met pistache zijn gewoon heerlijk. Klaar. 

100 Gram

Het lekkerst bij kamertemperatuur. 

Bewaartip: in de koelkast onder de 15C

* Vegan
* Glutenvrij
* Geen melkvet
* Geen troep!

Gratis thuisbezorgd voor alle bestellingen boven de €30, hieronder rekenen wij €3,50 per bestelling. Afhalen bij ons kan ook, hiervoor rekenen wij natuurlijk geen extra kosten. 

Loveli Deodorant Fresh Cotton
Loveli Deodorant Fresh Cotton

Loveli Deodorant Fresh Cotton

€8,00
Dag Crème by AVA Natural Skin Care
Dag Crème by AVA Natural Skin Care
Dag Crème by AVA Natural Skin Care
Dag Crème by AVA Natural Skin Care
Dag Crème by AVA Natural Skin Care

Dag Crème by AVA Natural Skin Care

€29,50
Scheerzeep Bio Borssenburg
Scheerzeep Bio Borssenburg

Scheerzeep Bio Borssenburg

€7,50


Related Posts

Waarom Vegan

Sep 07, 2020Shopify API

Een kort achtergrond verhaal over Sfuso

Mar 31, 2020Natha Wassink Smit

Het Begin

Mar 31, 2020Natha Wassink Smit